Eraldatze-prozesua Elissalde kontserbategian, sardina kontserbak

12-13 urteko mutikoek sardinak langileen mahaietan ezartzen zizkieten. Burua kendu, ur gazituan murgildu, eta ondotik olio irakituan jartzen ziren. Hoztu eta, bi motatako ontzietan ezarri eta esterilizatzen ziren. Azkenik, ontziak zur errautsean jartzen ziren, akatsak atxemaiteko.

Lekukoa(k): Annie Irazoqui

Herria: Donibane Lohizune

Artxibo-funtsa(k): Pirinio Atlantikoetako artxiboak

Bilduma: Euskal itsas ondarea

Elkarrizketatzailea(k): Terexa Lekumberri

Data: 2010-05-07

Iraupena: 0:02:26

Erreferentzia: 83-23

Baionako eta Ipar Euskal Herriko artxibotegiko kodea: 18AV407

Gaia(k): Sardina, Kontserbategiak, Lan prozesuak


Eskubideak eta erabilpen baldintzak

© Pirinio Atlantikoetako Departamenduko artxiboak

Egile eskubide guziak erreserbatuak. Lekukotasun osoa Euskal kultur erakundeko egoitzan ikus daiteke (hitzordua hartuz). Baionako eta Paueko Departamendu Artxibotegietako irakurgeletan kontsultagarri izanen da ere egun batez. 

Annie Irazoqui

Annie Irazoqui, Bretainian, 1921eko abenduaren 15ean Plouhinec hirian sortua da. Aita arrantzalea, ama kontserbategiko langile. Familia Donibane Lohizunera etorri zen Annie-ren ahizpa hor ezkondua baitzen. Gazterik hasi zen arrain kontserbategietan lan egiten, lehenik Bretainian, eta gero bi euskal kontserbategietan, 1955 arte. Ondotik Donibane Lohizunen eta Parisen sasoiak egin ditu, erretiroa hartu arte, 1987an. Urdazubiko euskaldun batekin ezkondua 1944ean, 1952an alargundu zen. Bere bi haurrak altxatzeko borrokatu behar izan du.

CodeSyntax-ek garatua. Softwarea: Django.