Joseph Arrieta

1939 ( Donibane Lohizune )

Joseph Arrieta 1939an sortu zen, Donibane Lohizuneko Akotz auzoko Urthaburu Etxeberria etxaldean. Hamar haurreko familian hazi zen. Raphaël eta Albine Latasten baserrian, bere burasoak maizter edo etxetiar bezala lanean ari izan ziren. 1962an, baserria erosi eta etxaldearen jabe egin ziren.

Familia esne ekoizpenaz eta baratzezaintzaz bizi zen (merkatuan eta etxaldean, esne eta barazki salmenta). Irabaziak osatzeko, inguruko beste laborari batzuekin Akoztarra elkartea sortu zuten eta animaliekin (zaldiak, idiak edo behiak) eta iraulkiekin auzoko zikinak biltzen zituzten. Gerora, jarduera hau Herriko Etxeak bere gain hartu eta mekanizatu egin zuen.

Joset (bere euskal izenaz), 15 urterekin, Peio Uhalde jaunaren harategian aprendiz gisa lanean hasi zen. 1971an, harategia erosi zuen. Erretretan sartu denetik, bere semeak du gaur egun Gambetta karrikan den Familien Harategia atxkitzen. Joseten semea harakina, xerriki saltzailea eta janari prestatzailea da.

Josetek ingurumena osoki aldatzen ikusi du (oihan-galtzea, urbanizazioa, autobidea, industria gunearen antolamendua).

Grabaketak

# Erref. Izenburua Data Iraupena Herria Elkarrizketatzaileak
1 DL-4 DL-4 - Joseph Arrieta 2012-06-05 1:00:30 Donibane Lohizune Xan Aire

Pasarteak

# Izenburua Iraupena
1 Urthaburu Etxeberria sortetxeko familiaren aurkezpena eta jabegora heltzea 0:04:11
2 Akotz auzoaren eremua ; "Akoztarra"ren sorrera eta ibilera 0:06:50
3 Urthaburu Etxeberria etxaldea: salmenta merkatuan, esne banaketa 0:02:39
4 Donibane Lohitzuneko baserri ingurumena 0:00:53
5 Eguneroko bizia Urthaburu Etxeberria sortetxean 0:01:25
6 Janari usadioak besta egunetan Urthaburu Etxeberria sortetxean 0:03:27
7 Urthaburu Etxeberria etxaldea: baratzezaintza : egindako barazkiak 0:00:47
8 Urthaburu Etxeberria etxaldean laborantza biologikoa 0:01:24
9 Urthaburu Etxeberria etxaldea: kabaleen elikagaia ; jokia 0:03:58
10 Urthaburu Etxeberria sortetxea: bizitokiaren antolaketa 0:02:04
11 1939-1945eko gerlaren oroitzapenak 0:03:23
12 Urthaburu Etxeberria sortetxean: janaria erretzeko moldea, berotzeko egurra 0:03:42
13 Akotz auzoko iturriak eta errekañoak 0:01:31
14 Autopistaren eraikuntza Akotz auzoan 0:02:11
15 "Boucherie des Familles" buxeria: Ikastuna jabe bilakatua 0:02:53
16 "Boucherie des Familles" buxeria: haragiaren erostea eta transformazioa 0:01:13
17 Harakin eta xerriki egile eta saltzaile, bi lanbide desberdin 0:01:11
18 Gambetta karrikako harategi eta urdaitegiak 0:01:49
19 " Boucherie des Familles" buxeria: bezeroak ; "chevillards" edo haragi handizkarien aktibitatea 0:00:50
20 "Boucherie des Familles" buxeria: banaketa udatiarren etxeetara 0:02:31
21 "Boucherie des Familles" buxeria: kabaleen hiltzea hiltegietan 0:01:49
22 Praktiken bilakaera ; Aldudeko idortegia ; Euskal Herriko hazleen taldea 0:01:37
23 Tokiko haragiaren kalitatea eta balorazioa 0:03:28
24 "Boucherie des Familles" buxeria: hormonezko xahalen eta behi eroaren ondorioak 0:02:06
25 "Larruneko kantua" abestiaren interpretazioa 0:02:23
CodeSyntax-ek garatua. Softwarea: Django.