Jakes Telleria-Adam

1935 ( Donibane Lohizune )

Jakes Telleria Adam Donibane Lohizunen sortu zen, Errepublikako karrikako 6.ean, Adam pastizategiaren hirugarren estaian. Bera baino zaharragoak ziren bi arreba zituen (bera baino hamabi eta hamalau urte gehiago).

Aita zapataria zuen. Balentin Telleria Eibarren sortu zen, Gipuzkoan. Ama Pascaline Adam zen, XVII. mendean sortutako Adam Etxearen oinordekoa. Makarroi bixkotxentzat famatua den pastizeria hau, garaian, familiako kabaret-ostatu bat zen.

Familiaren tradizioa ahoz transmititzen zen eta oinordekotza jasotzen zuenak baizik ez zitzakeen makarroiak gordeka fabrikatu.

Aitaren heriotzaren ondotik, Maulen eta Parisen zenbait urtez ikasten egon ondoan, Jakesek familiaren lekukoa hartu zuen. Lehen, tokiko jendeak ziren bezeroak, eta, bereziki, beren ofizioaren oparotasunaren garaian, arrantzaleak. Baina, bezeria aldatzen hasi zen. Gainera, hazkurri industriaren konkurrentzia azkarra zen. Hala, Jakesek etxe famatuaren ekoizpen motak aniztu zituen eta pastizeria, gozoki eta txokolate gehiago sartu zituen.

Gaur egun, Jakesen semea den Jean-Pierrek lekukoa hartu du. Adam etxeak Donibane Lohizunen eta Biarritzen lau saltoki eder ditu, linean den saltokia ahantzi gabe.

Grabaketak

# Erref. Izenburua Data Iraupena Herria Elkarrizketatzaileak
1 DL-7 DL-7 - Jakes Telleria-Adam 2012-05-22 0:50:04 Donibane Lohizune Xan Aire

Pasarteak

# Izenburua Iraupena
1 Telleria-Adam familia 0:02:31
2 Euskara familian eta eskolan 0:02:51
3 Ibilbide profesionala 0:03:56
4 Adam pastizeria: familiako ostatu bat 0:03:06
5 Adam pastizeria: 1660an eraikitako etxe baten historioa 0:01:42
6 Adam pastizeriaren bezero famatuak: J.A. Aguirre, euskal gobernuaren lehendakaria, eta artistak, hauetan Maurice Ravel 0:01:29
7 Makaroiaren errezeta: ahozko transmisioa 0:04:25
8 Makaroiaren fabrikazioa sekretuan egina 0:01:24
9 Makaroia: mekanizazioa 0:03:04
10 Makaroiaren lehengaiak 0:00:54
11 Makaroia: kontserbatzaile eta koloratzaile gabeko ekoizpen freskoa 0:00:52
12 Lanbide zaila bainan lilurgarria 0:01:29
13 Makaroia: ekoizpen herrikoia 1930-1940 urteetan 0:01:23
14 Donibane Lohizune 1930-1950 urteetan: portua eta Errepublika karrika 0:05:56
15 Donibane Lohizune 1930-1950 urteetan: Gambetta karrika 0:00:46
16 Adam pastizeriako bezeroak: arrantzaleak 0:02:35
17 Adam pastizeriako bezeroak: publiko aldaketa eta eskaintzaren dibertsifikazioa 0:03:16
18 Adam pastizeriako langile kopurua 0:01:12
19 Transmizioa, Etorkizunaren motorra 0:01:57
20 Gaur egun emazteer idekitako lanbide bat 0:02:14
21 Pastisagintza industrialaren eragina 0:02:24
CodeSyntax-ek garatua. Softwarea: Django.